Kwaliteitsbeheersing

Poldergoud staat voor kwaliteit en dat betekent voor ons dat we vanaf het poten van de aardappelen tot het bord grondig bemonsteren, controleren én bijsturen. Dat begint voor ons bij het voorbemonsteren van de partijen tijdens de teelt. Zo kunnen we voor de oogst nog bijsturen op kwaliteit en grofte. Onze telers, teeltbegeleiders én chauffeurs zorgen tijdens de oogst, inschuren en opladen voor zo min mogelijk beschadigingen.

Bij aankomst aan de Oogstweg te Biddinghuizen worden de aardappelen eerst gecontroleerd in ons kwaliteitscentrum via een automatische keurlijn. Hier worden ze beoordeeld op maat, eventuele uiterlijke en innerlijke gebreken, onderwatergewicht en bak- en kookeigenschappen.

Aan de hand van de gewonnen informatie in ons kwaliteitscentrum worden de maatsorteerder, optische sorteerder en wasserij ingesteld. Hierdoor kunnen we elke partij optimaal verwerken. Hierna volgt nog een menselijke controle om de laatste minder geschikte aardappelen eruit te halen.

Hierna worden de aardappelen elektronische gewogen, zodat u altijd het juiste gewicht plus een beetje in de verpakking heeft, en verpakt van 600 gram tot 25kg. Steekproefgewijs worden hier monsters van alle producten genomen. Hierbij controleren we de aardappelen op kwaliteit bij vertrek én op de minimale houdbaarheidsdatum.

Geschilde aardappelproducten

Koelverse aardappelproducten maken een wat langere reis. Nadat deze aardappelen door de sorteringen en wasserij zijn gekomen, maken ze via een lopende band een tocht van 25 meter van het sorteerbedrijf naar de schillerij. Wij maken gebruik van de schilmethode “koud op het mes” waarbij de smaak maximaal behouden wordt vergeleken met de stoomtechniek.

De geschilde aardappelen worden hierna wederom gecontroleerd op kwaliteit door een “elektronisch oog” op gebreken. Hierbij wordt voor elke aardappel afzonderlijk de uiteindelijke verwerking bepaalt. Daarna volgt er nog een menselijke controle voordat het product in de zak gaat.

Naast constante controle van de medewerker tijdens het inpakken, neemt onze kwaliteitsdienst ook hier steekproefsgewijs monsters van alle producten. Hierbij controleren ze onze wegers, of de zakken goed luchtdicht zijn, op eventuele gebreken van het product en of het product het gewenste eindresultaat heeft na de gebruiksmethode van de gebruiker.