Algemene info

Van knol tot aardappel

Augustus:
In augustus wordt er begonnen met het bemesten van de grond. Dit wordt over het algemeen gedaan met organische mest (zoals kippenmest). Hierdoor wordt de grond onder andere rijk aan stikstof. Stikstof is een van de meest belangrijkste voedingsstoffen die nodig is voor de groei van de aardappelplant en de ontwikkeling van de knollen. Daarnaast zijn vooral kali en fosfaat van belang.

Oktober:
In oktober wordt er begonnen met het ploegen van het land. Bij het ploegen wordt de grond tot dertig centimeter diep losgemaakt. Ook zorgt dit ervoor dat onkruid en plantenresten onder de grond verdwijnen.


Door bevriezing van het vocht in de aarde vallen de kluiten uit elkaar. Dat is ideaal voor de structuur van de grond. Een goed verkruimelde grond zorgt ervoor dat de aardappelplanten in het voorjaar snel boven de grond uitkomen.

Maart:
In maart komen de pootaardappelen aan op de boerderij. Voordat ze de grond in gaan worden ze nog even in de schuur bewaard. Dit om te zorgen voor stevige uitlopers. Dit zorgt voor een snelle opkomst van de aardappelplant.

April:
In april worden de akkers klaargemaakt, de grond wordt vlak en los gemaakt. Ook wordt de grond weer

bemest als voeding voor de toekomstige aardappelplant. Vervolgens legt een pootmachine de aardappelen in rijen en schuift er losse grond overheen. Deze rijen worden ruggen genoemd (zie eerste foto)

Mei:
In mei komen de planten op en worden de ruggen hoger gemaakt doormiddel van een rijenfrees. Hierdoor krijgen de planten voldoende losse grond om knollen te vormen en ook vergemakkelijkt dit het oogsten. Tijdens het frezen wordt ook het onkruid onder de grond gewerkt.

Zomer:
Ten tijden van de knolzetting strooien boeren nog een keer kunstmest. Verder controleert de boer tijdens de gehele zomer nauw zijn gewassen op ziektes en plagen. Als het nodig is grijpt hij in om zijn gewassen te beschermen.

September:
In september worden de aardappelen met behulp van een rooimachine uit de grond gehaald. Waarna ze naar een speciale bewaarschuur worden gebracht. In deze ruimte is het donker en wordt goed geventileerd. De temperatuur wordt op zo’n 4 a 5 C° gehouden. De aardappelen wachten hier tot ze worden verwerkt. Dat kan in sommige gevallen wel 11 maanden zijn!