MVO

We zijn als bedrijf in de hele aardappelketen actief, van rasontwikkeling tot eindproduct. Hierdoor kunnen wij het gehele proces van teelt tot klant beïnvloeden en gericht werken naar duurzame innoverende oplossingen.

Rasontwikkeling

Het duurzaam verwerken van aardappels begint met de ontwikkeling van rassen die zich lenen voor meerdere toepassingen. Multifunctionele rassen zijn nodig om het risico op verliezen in de verwerking tot een minimum te kunnen beperken. Deze ontwikkeling doen we in samenwerking met uiterst kundige vrije kwekers die continue op zoek zijn naar de meest optimale eigenschappen. Hierbij moet gedacht worden aan aardappelrassen die in perfecte vorm worden geteeld voor de frietindustrie tot rassen waarbij een minimale inzet aan water voor nodig is.

Teeltregistratie

Het telen van aardappels trekt veel van de landouwgrond. We streven ernaar dat de akkerbouwgronden niet te intensief worden gebruikt, zodat ook onze volgende generaties kunnen profiteren van vruchtbare landbouwgronden. Dit doen we door onze telers verplicht een teeltregistratie te laten invullen waarin zij aangeven hoeveel en wat voor meststoffen en spuitmiddelen er zijn gebruikt. Op deze manier hebben wij volledig inzicht in de manier van telen en kunnen onze teeltbegeleiders gericht adviseren.

Schilrendement

De meeste aardappelverwerkers blancheren de aardappels alvorens het schillen. Hierbij wordt meer CO2 uitgestoten en gaat het ten koste van de smaak én vitaminen van de aardappel. Wij maken daarom gebruik van een techniek waarbij de aardappels koud ontdaan worden van de schil met krabbers en messen. Door deze techniek te blijven optimaliseren zetten we al jaren een stijgende lijn is ons schilrendement. Afval van de aardappel bestaat natuurlijk al lang niet meer, 100% van onze aardappels wordt gebruikt.

Allergenen

Het gebruik van hulpstoffen is tegenwoordig bijna onontkoombaar, maar moet minimaal blijven. Om de kwaliteit van onze geschilde aardappels te kunnen waarborgen voor 7 dagen, worden ze gedipt in een bad met een zeer lage concentratie sulfiet. Het is zodanig laag dat we het voor de Europese wetgeving niet hoeven te declareren op de verpakking. Toch doen we dit wel, omdat onze visie is dat mensen moeten weten wat ze eten.
Onze sous-vide producten, die wij zelf koken in de verpakking, zijn volledig vrij van allergenen. Door de vacuümverpakking zijn ze ook nog eens erg lang houdbaar en gaan er geen smaakstoffen en vitaminen verloren!

Verpakking

Een groot deel van onze producten worden verpakt in speciaal “I’m green” verpakkingen. Deze verpakkingen worden gemaakt uit herwinbare grondstoffen, in ons geval suikerriet, en zijn daarom bijzonder duurzaam.

Waterzuivering

Om oppervlaktewater zo min mogelijk te vervuilen hebben we een eigen biotrap waterzuivering. Er wordt namelijk schoon leidingwater gebruikt om de aardappels te wassen en te verpompen. Het vuile waswater wordt door onze eigen zuivering gereinigd en daarna teruggegeven aan de gemeentelijke waterzuivering.

Transport

In April 2019 werden de laatste Euro 5 – vrachtwagens ingewisseld voor de zuinigere Euro 6 – varianten. Ons volledige wagenpark beschikt nu over deze zuinigere, minder uitstotende motoren met Adblue. Voor elke toepassing hebben wij een trailer. Zo hebben wij voor het halen van de aardappels bij de teler extra lichte trailers waar veel netto kilogrammen in kunnen, hierdoor kunnen er per teler ritten bespaard worden. Richting de klant maken we onder andere gebruik van dubbelstocktrailers, die twee verdiepingen hebben zodat er een aanzienlijk grotere laadcapaciteit ontstaat. Hiermee wordt het jaarlijkse aantal kilometers aanzienlijk verlaagd. Onze chauffeurs worden dan ook geregeld bijgeschoold om zo zuinig en natuurlijk veilig mogelijk van A naar B te komen.

Personeel

Als echt familiebedrijf staat betrokkenheid bij het personeel voorop. Binnen een divers bedrijf met 140 werknemers zijn onze collega’s ook bijzonder divers. Een mix van verschillende culturen, leeftijden en opleidingsniveaus maakt ons een echt multi-culti bedrijf. Respect voor elkaar en eenieder zijn wensen zorgt voor een prettige werksfeer en vertrouwen. Veel van onze collega’s zijn al lang in dienst bij Schaap Holland en daar zijn we erg trots op. Onderdeel hiervan zijn jaarlijkse evaluatiegesprekken waar de opleidingsvraag wordt besproken, zodat mensen kunnen doorgroeien binnen het bedrijf. Daarnaast is er bij ons altijd ruimte voor studenten die stage willen lopen, gemiddeld genomen zijn er dan ook 4 stagairs bij ons in dienst. Inmiddels werken er dan ook meer dan 10 oud-stagiaires vast bij ons in dienst.

Betrokken

Schaap Holland is open voor iedereen. Voor uitleg, vragen en een rondleiding is altijd ruimte. Regelmatig reizen schoolklassen af naar ons terrein om te kijken naar het productieproces, te leren over de aardappel en heerlijke aardappelproducten te eten.
Veel van onze medewerkers komen uit Biddinghuizen en omstreken, we zijn dan ook erg betrokken bij de samenleving. Zo sponsoren we veel sportteams en activiteiten in de regio. Zo wordt er bijvoorbeeld bij elk EK en WK voetbal één van onze schuren omgetoverd in een arena waar 500 Biddinghuizenaren gezamenlijk de wedstrijden van het Nederlands elftal bekijken. De opbrengsten zijn voor de lokale voetbalclub en een stichting die activiteiten in Biddinghuizen organiseert.