Pasta Genovese

4 Personen

De combinatie pasta en aardappel is niet echt voor de hand liggend. Toch is dit gerecht uit Genua een klassieker in Italië. De basis is altijd pasta, aardappel en bonen – dit kunnen ook gele haricots verts zijn. Daar wordt pesto doorheen geroerd.

Ingrediënten
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 30 g pijnboompitten
  • 200 g vastkokende aardappels
  • 400 g tagliatelle of een andere pastasoort
  • 100 g sperziebonen, schoongemaakt
  • 20 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 8 blaadjes basilicum
  • Voor de pesto:
  • 1 teentje knoflook
  • 25 g pijnboompitten
  • 25 g (ca 15 takjes) basilicum
  • 20 g versgeraspte Parmezaanse kaas

Stap 1: de pesto

Maak eerst de pesto door alle ingrediënten met wat zout in een keukenmachine te malen. Giet als laatste de olijfolie erbij en maal het geheel tot een smeuïge pasta. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.

Stap 2: koken

Breng in een pan water met zout aan de kook. Boen de aardappels schoon en snijd ze in plakken van 5 mm dik. Leg de aardappelplakjes in de pan kokend water. Voeg na 10 minuten de pasta toe en 5 minuten later de sperziebonen. Giet na 5 minuten het water af. Als het goed is, zijn zowel de aardappels, als de pasta, als de boontjes precies gaar. Roer in de pan de pesto door de pasta. Schep de pasta op de borden en bestrooi met Parmezaanse kaas, de basilicumblaadjes, de geroosterde pijnboompitten en versgemalen peper.