Romige soep met mais en mosselen

4 personen

Chowders zijn heerlijke, stevige soepen met schaal- en schelpdieren – je komt ze vooral in de USA tegen. Daar worden meestal venusschelpen gebruikt, maar die zijn hier minder goed verkrijgbaar. Vaak wordt melk toegevoegd, als je de soep nog voller van smaakt wilt kun je die vervangen door room. Perfect comfort food voor een koude dag.

Ingrediënten
  • 4 el boter
  • 3 uien, fijngesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1 kg mosselen, goed afgespoeld, kapotte exemplaren weggegooid
  • 1 glas droge witte wijn of vermout
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 300 g maiskorrels
  • 300 g licht kruimige aardappels, geschild en in blokjes van 1×1 cm
  • 600 ml volle melk
  • 1 el aardappelzetmeel

Stap 1: de mosselen

Verhit 2 eetlepels boter in een ruime pan, fruit de helft van de ui en bleekselderij 5 minuten, de groenten mogen niet kleuren. Voeg de mosselen in de schelp en de wijn toe en schep alles goed om. Leg een deksel op de pan en stoom de mosselen op hoog vuur in ca. 5 minuten gaar. Schep de mosselen als ze openstaan in een grote schaal en laat ze afkoelen. Zeef het kookvocht voor de soep.

Stap 2: de soep

Verhit 2 eetlepels boter in een soeppan, fruit de resterende ui en bleekselderij 5 minuten. Snijd het groen van de lente-uitjes fijn, hiermee garneer je straks de soep. Snijd de rest van de lente-uitjes in stukjes van 1 cm. Voeg toe aan de groenten in de pan. Voeg de maiskorrels en de aardappelblokjes toe, schenk het mosselvocht en de melk erbij en breng de soep aan de kook. Draai het vuur laag en kook de soep ca. 20 minuten. Meng het aardappelzetmeel met 100 ml water en voeg, samen met wat peper en zout, toe aan de soep.

Stap 3: finishing touch

Haal intussen de mosselen uit de schelp: exemplaren die niet open zijn gegaan, gooi je weg. Voeg de mosselen toe aan de soep, kook nog 1 minuut mee en verdeel de soep dan over 4 borden. Garneer met de lente-uitjes en serveer.