Aardappelgnocchi met tomatensaus
Luchtige aardappelgnocchi maak je door er fijngemalen kruim van wit casinobrood aan toe te voegen in plaats van veel bloem. En, tip twee: gebruik een pureeknijper om fijne luchtige puree te maken.
- 3 el extra vierge olijfolie
- 25 g wit casinobrood zonder korst, fijngemalen
- 60 g bloem + extra
- 1 eidooier
- 1 bolletje nootmuskaat
- 650 g bloemige aardappels, geschild
- evt. versgeraspte Parmezaanse kaas
- Voor de tomatensaus:
- 3 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 3 takjes marjoraan
- 5 pomodoritomaten, in blokjes
- extra nodig: pureestamper of -knijper, nootmuskaatrasp, evt. gnocchiplankje, bakplaat bekleed met bakpapier
Stap 1: Aardappelpuree
Leg de aardappels in een pan en schenk er zoveel koud water bij dat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en zet de pan nog ca. 1 minuut terug op matig vuur om ze droog te stomen. Schud ze af en toe om. Schep de aardappels in de pureeknijper en knijp ze fijn of stamp ze zo fijn mogelijk met een stamper.
Stap 2: gnocchi
Schep 500 g puree in een kom. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat. Roer de eidooier erdoor. Spatel de 60 gram bloem en het broodkruim erdoor. Roer niet te veel, meng het losjes en snel door elkaar. Bestrooi het werkvlak met een dun laagje bloem. Verdeel het deeg in 5 stukken en rol er 2 cm dikke slierten van. Snijd stukjes van 2 cm van het deeg. Druk eventueel met een vork op de bovenkant van ieder stukje deeg of gebruik een gnocchiplankje om ribbels erin te krijgen. Schep met een platte spatel of deegkrabber de gnocchi op het bakpapier.
Stap 3: tomatensaus
Verhit voor de tomatensaus de olie in een hapjespan, fruit de knoflook en takjes marjoraan. Voeg de tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en laat de tomatensaus inkoken tot een dikke tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 4: gnocchi koken & serveren
Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Schep de gnocchi in 2 of 3 porties in het kokende water. Als de gnocchi boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze op een bord om met een beetje olie. Schep ze voorzichtig in de warme tomatensaus, voeg eventueel een beetje kookvocht toe. Leg als alle gnocchi gaar zijn, ze in een grote schaal en schenk er de resterende olie over. Lekker met versgeraspte Parmezaanse kaas.